El rol del salvador

Hem vist el rol del perseguidor i passem a explicar en què consisteix el rol del salvador, com actua, i com es pot contrarestar.

En diem salvador d’aquella persona que necessita sempre cuidar dels altres, desviure’s per tota la gent que l’envolta i patir per tot i per tothom.

El problema és que es descuiden a ells mateixos, sempre prioritzen les necessitats dels altres per damunt de les seves pròpies necessitats.

Ofereixen una ajuda exagerada per a continuar la dependència dels altres. Necessita que el necessitin. Justifica la seva existència a través de “cuidar”.



També s’esforcen en mantenir el paper de “víctima” dels altres, no deixen créixer als que tenen al voltant.

Els seus jocs més habituals són:

  • Només intento ajudar-te
  • Mira quant m’esforço per tu
  • Què faries sense mi
Quan la persona a la qual ajuden rebutja el seu ajut, es senten ofesos, ho viuen com un menyspreu als seus esforços. També els passa que, quan necessiten ajuda, no la saben demanar (ja puc jo sol) o esperen que els altres es desvisquin per ells, igual que ells ho fan, i se senten traïts (jo estic per a tothom i els altres no estan per mi). En aquest cas, sovint fan sentir culpables als altres de que no els tenen en compte. És com si, pel fet d’ajudar als altres, tothom estigués “en deute amb ells”.

Què podem fer per no caure en el seus jocs?

En primer lloc, ser independents. Encara que ens vagi molt bé que algú ens solucioni totes les coses, hem de tenir en compte que es tracta d’un joc que acabarà malament per als dos tard o d’hora.

Cal que li passem el missatge a l’altre, que escolti les seves pròpies necessitats, que es cuidi ell mateix, que nosaltres ja tenim els nostres propis recursos.

També cal saber que las persones salvadores ho fan per a obtenir l’agraïment dels altres (tot i que sovint diguin que no cal i que no esperen res a canvi). Segurament de petits se’ls va valorar perquè eren “molt bons” i ajudaven molt. I van aprendre aquesta manera d’obtenir l’apreci dels altres. Una manera de contrarestar és donar-los el carinyo de manera “gratuïta”, pel que són i no pel que fan.

El raonament també pot funcionar, en alguns casos, perquè prenguin consciència de com deixen de banda les seves necessitats per cuidar dels altres de manera desmesurada.


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada