Com ens enfrontem als problemes (1)

Seguim sempre les mateixes pautes, el mateix ordre en la solució dels problemes? Ens quedem aturats sempre en la mateixa fase, a l’hora d’enfrontar-nos a les dificultats?
Segons la psicologia de la Gestalt, hi ha una sèrie de passos que seguim quan ens enfrontem als problemes. Aquests passos, acostumen a ser els mateixos per a totes les persones i per a qualsevol situació, des d’un problema greu que ens paralitza fins a qüestions simples de la vida quotidiana. Allò que canvia és en quina fase de la resolució ens quedem aturats. Segons el tipus de personalitat que tinguem, tindrem tendència a aturar-nos per manca d’energia, per dificultats a l’hora de veure diferents sortides al problema, per dificultat de “desconnectar” del problema, etc.


Dins la psicologia de la Gestalt, diferents autors han afegit i tret fases a la resolució de conflictes, però bàsicament són molt semblants. Prendrem com a model un que té 9 fases: les anomenem: sensació, percepció, consciència, recerca de solucions, energetització, acció, contacte, satisfacció i retirada.
Fase de sensacions. Aquesta fase es caracteritza per una inquietud generalitzada i difusa, un “malestar” al qual no sabem posar-li nom, un “no sé què em passa, però no estic bé”. Si aquest estat no avança cap a un altre fase, aquest “soroll” interior es va fent cada cop més gran, i sovint és motiu de consulta psicològica.
Fase de percepció. Aquest és el moment en què ens adonem de quin és el motiu del nostre malestar. Identifiquem la causa del nostre patiment. Es dóna a dos nivells, l’emocional i el cognitiu (de raonament). Per exemple, “es va morir el meu gos fa un mes i per això em sento trist”. Identifiquem tant la causa com el sentiment que ens provoca. Hi ha persones que saben quin és el problema, però no saben definir el sentiment (més racionals), i, d’altres, que poden explicar el sentiment, però els costa més identificar la causa (més emocionals).
Fase de presa de consciència. La diferència entre la fase de percepció i aquesta, és que en aquesta ens fem conscients de fins a quin punt ens afecta el problema, i hi ha un “punt de no retorn” a partir del qual no podem seguir fent com si no passés res. Per exemple: som fumadors. Sabem que el tabac és dolent (fase de percepció) però fins que no prenem consciència plena de fins a quin punt ens fa mal el tabac, no posarem mans a l’obra per deixar-lo.
Recerca de solucions. Tots els problemes tenen alguna solució. Però, sovint, la solució més evident no ens serveix. Llavors, haurem de buscar altres solucions. Si obrim la nostra ment, segur que trobem més possibilitats que no ens havíem plantejat. Hi ha persones que, per la seva personalitat, acostumen a pensar que solament hi ha dues sortides, i que una és “la bona” i l’altra és “la dolenta”. I es queden sempre amb el dubte de “si hauran encertat amb la bona”. Això és una petita trampa de la nostra ment: sempre hi pot haver més solucions, i la realitat és que totes les sortides tenen avantatges i inconvenients. Haurem de triar, i triar vol dir renunciar a coses.
La propera setmana veurem les altres cinc fases.




Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada