Com ens enfrontem als problemes (3)


Fase de contacte: És el moment de la trobada amb l’element a solucionar. Hi ha una fusió momentània del cos, l’afectivitat, els aspectes cognitius i el moviment. És el moment en que es concentren tots els aspectes que s’han treballat abans: la decisió, l’energia, la superació de les pors, dels obstacles... Aquest moment se centra en el present. Exigeix tota la concentració i les forces necessàries.


Fase de satisfacció o realització: Un cop s’ha obtingut allò que es desitjava, hi ha una sensació de satisfacció, de benestar i equilibri. És quan arriba la calma després de la tempesta. És el moment de gaudir d’allò que s’ha aconseguit. Hi ha persones que no es permeten gaudir del moment. No es donen permís per a la recompensa. Tota fita mereix el seu premi. Són persones a qui no se’ls ha permès mai donar-se un respir, a qui se’ls ha exigit uns nivells de rendiment constant. Cal que es donin el permís per celebrar-ho, de manera proporcionada a allò que han aconseguit. També hi ha persones que es dediquen a comparar els seus objectius aconseguits amb els dels altres, d’una manera competitiva, o amb les seves pròpies expectatives, calculant la distància entre la seva idealització i la realitat.



Fase de retirada i relaxació: És necessari tancar el cicle. Abandonar l’objecte de contacte i passar a una etapa que s’anomena de “buit fèrtil”. És el temps per a digerir i assimilar allò que ha succeït. És el moment per passar pàgina i deixar de preocupar-se per allò, de relaxar-se. Si no ho deixem enrere, podem caure en la obsessió, que no ens deixarà avançar cap a nous objectius. Hi ha persones que tenen dificultats en aquesta fase de retirada, que no es poden relaxar després de haver aconseguit el seu objectiu. Això també té a veure amb l’autoexigència.


Quan hem aconseguit el nostre objectiu, ho hem celebrat i ens hem retirat al “buit fèrtil”, sorgirà una nova fase d’inquietud, tornarem a començar el cicle per a un nou canvi. Tornarem a passar per totes les etapes per a solucionar un nou problema. El temps que passa entre la retirada d’un problema solucionat i el plantejament d’un de nou, dependrà de molts factors. Quant més gran sigui el problema que hem solucionat, més s’allargarà la fase de relaxació i retirada. També dependrà de la urgència del nou problema. Si és un problema molt vital, haurem d’escurçar la fase de relaxació per a fer front a aquesta nova situació.


Al proper article parlarem del temps, de com s’estructura, les maneres que hi ha d’estructurar el temps, i amb quines coses l’omplim.







Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada