Hi ha una crisi dels 30?

El pas de la joventut a la vida adulta suposa abandonar la seguretat dels pares, per passar a dependre d’un mateix. Més tard o més d’hora sorgeix la necessitat d’independitzar-se, de muntar una casa pròpia. També és la època en què la gent acostuma a trobar una parella i inicia una vida en comú amb una altra persona. S’assumeixen noves responsabilitats i es renuncia a certes comoditats. Hi ha moments de por, de dubtes, però també hi ha molta il·lusió. El canvi d’una etapa de la vida a una altra, es va fent d’una manera espontània i pas a pas, amb major o menor grau de dificultat.



Però què passa quan no es pot fer aquest pas, pels motius que sigui?
Doncs aquí és on sorgeix la crisi. Més d’un cop he sentit a persones dient: “Tinc gairebé 30 anys, i no tinc una feina estable, no tinc parella ni hipoteca. La meva vida no té sentit”. La podríem situar als 30, però la podem “patir” als 25 o als 35, per exemple.
Analitzant la frase anterior, veiem que, d’una banda hi ha un pes important d’allò que marca la societat, allò que “s’espera de mi”. Si als 22 vius amb els pares i no tens parella ni feina estable, “no passa res”, però als 30, comença a estar mal vist. Alguna gent que tenim al voltant, s’ocuparà de recordar-nos lo “fracassats” que som: “encara no tens xicot/a?” “Se’t passarà l’arròs”, “jo a la teva edat ja treballava i tenia 2 fills...” Això, afegit a la comparació amb els companys que sí que estan fent “el que cal”, ens donarà una sensació de fracàs, de buit, un complex d’inferioritat, que pot portar a un estat depressiu o d’ansietat important.

Com afecta la actual crisi a aquest canvi d’etapa?
La dificultat per a trobar una feina estable i suficientment remunerada com per poder independitzar-se, unida a les dificultats per adquirir un habitatge o els preus dels lloguers han propiciat que cada cop els joves ho tinguin més difícil per a emancipar-se.
La manca de perspectiva d’una sortida laboral també està fent que molts joves no sàpiguen què estudiar i que hi hagi un estancament en aquesta etapa de la seva vida. Es desanimen davant les dificultats en el mercat laboral i tampoc es senten estimulats a seguir amb uns estudis als quals no veuen una sortida clara a nivell professional. Es lo que s’està anomenant “la generació x” o “els ni-ni” (ni estudien ni treballen). Aquest estancament, lluny de ser fruït de la peresa, com creuen alguns, és conseqüència del desencant, de la manca de motivació i estímul per lluitar pel propi futur. Això pot desencadenar fàcilment en una depressió. A les famílies d’aquests joves els correspon animar-los i ajudar-los per tal que no es quedin estancats, estimular-los a lluitar, transmetre’ls un missatge d’esperança davant la dificultat. Tot té sortida, encara que costi.

I el que decideix desmarcar-se de la norma?
Evidentment, no tothom segueix els dictats socials. No tothom vol tenir una feina estable, una hipoteca, parella i dos fills. Hi ha qui decideix compartir pis, treballar en allò que li agrada (encara que no sigui “seriós”), no tenir parella, o no tenir fills. Aquestes persones s’hauran d’enfrontar sovint a la incomprensió i les crítiques. Sempre és difícil sortir-se de “la norma”.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada