L'entrada a l'ancianitat (2)

Continuant amb les persones grans, parlarem també de com ha canviat la vida dels nostres “avis” en una o dues generacions.

Fins fa una generació o dues, les famílies vivien juntes en la mateixa casa, especialment en l’àmbit rural. Convivien sota el mateix sostre els més grans, els joves (fills i filles, gendres, joves) i els més menuts de la família. Això, d’una banda enriquia la transmissió de les tradicions, els néts gaudien de la presència i proximitat dels avis, mentre els joves sortien a treballar. Però també es donava una jerarquia dins l’organització familiar molt diferent a la que es dóna ara. Els més grans de la casa eren els que manaven. Se’ls solia parlar de vostè i eren els que prenien les decisions, per damunt dels seus fills en edat laboral. La seva opinió no només era escoltada i respectada sinó que es valorava. Tenien un status de consellers de la família. Les àvies eren les mestresses de casa, i les filles i joves havien d’obeir. Per poder “manar”, els joves havien d’esperar el seu torn, el de convertir-se en les persones grans de la casa.


Avui en dia, això ha canviat molt.  En pocs anys, les nostres persones grans han passat del rol de “patriarques” de la família a “ignorats”. Els joves prenen les decisions per ells: són els joves qui decideixen portar-los al centre de dia, ingressar-los en una residència o posar-los una persona que en tingui cura. Evidentment, el ritme de la vida moderna, i el fet que sovint tots treballen fora de casa i no els poden cuidar, ha propiciat aquesta situació, però més enllà de la qüestió “logística” hi ha un tema més profund. Estem immersos en una cultura que valora allò que és nou, l’última tecnologia, el darrer aparell electrònic. Un aparell de 5 anys està absolutament obsolet. I hi ha una tendència a menysprear allò que és vell, que “no serveix”, que està antiquat o passat de moda. Aquests conceptes es fan extensius a la gent gran. Avui en dia es tendeix a “aparcar” als avis. La seva opinió, els seus consells, sovint es consideren antiquats i poc valuosos. Potser cal escoltar-los una mica més, i pensar que en podem aprendre alguna cosa,  i que són persones que tenen molta experiència de la vida, que han viscut situacions difícils i que ens poden aportar punts de vista diferents dels nostres, que ens ajudaran a enriquir-nos com a persones.

D’altra banda, tot i que sempre hi ha “abismes generacionals”, en les darreres generacions hi ha hagut canvis socials, de mentalitat i de manera de viure molt importants: les persones que ara tenen més de 70 anys, van néixer en plena època franquista, on hi regnava la censura, la moral catòlica era la que dictava les normes de comportament, les dones havien d’arribar verges al matrimoni, el divorci no existia, la dona casada no treballava fora de casa, etc. Hi havia un seguit de normes socials establertes que no es podien saltar: Un home no entrava a la cuina, ni anava a comprar, ni canviava els bolquers als nadons. El diumenge es dinava a casa dels avis... Aquestes persones, que s’han fet grans, han hagut d’adaptar-se a tots aquests canvis, acceptar que les filles vagin a viure amb la parella sense casar-se, que la jove cobri més que el fill, que la néta jugui a futbol i que els fills els visitin un cop al mes, per posar alguns exemples. I aquí entra en joc la capacitat d’adaptació de cada persona: alguns, amb una mica d’esforç, ho han acceptat. D’altres, no. I es creen situacions de molta tensió entre avis i joves. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada