Les crisis de parella (1)

Vull iniciar un cicle d'articles dedicats al món de la parella, l'amor, la sexualitat, la convivència, etc. Avui començaré per explicar les diferents fases per les què passa una relació entre dues persones.

Segons alguns estudis sobre les relacions de parella, aquesta passa per diferents etapes, que es poden comparar de manera molt aproximada a les fases de desenvolupament infantil, respecte a la relació amb la mare.


1a etapa: Enamorament. Per a enamorar-se cal trencar els propis límits per “fusionar-se” amb l'altre. Durant aquesta etapa es deixen una mica de banda els propis gustos i preferències, i lo més important és el contacte amb l'altra persona. Intentem donar la millor imatge de nosaltres mateixos i posem afany en buscar els punts en comú amb l'altra persona. Sembla que siguem “ànimes bessones”, ens agrada el mateix, ens posem d'acord en tot... És una etapa molt dolça, sense complicacions, en què tot flueix. Ens aporta una gran quantitat d'endorfines (hormona de la felicitat) i ens sentim feliços, plens d'energia i positivisme. Hi ha la sensació d'estar “surant en un núvol”. També afecta positivament a la nostra autoestima, en sentir-nos valorats i admirats per l'altra persona.
A tothom li agradaria quedar-se eternament en aquesta etapa, però si fos així no podríem funcionar com a individus, no tenim disponibles les nostres capacitats al 100%. La nostra energia està centrada en la relació i en l'altre. Tampoc veiem a l'altre amb objectivitat, es realcen les semblances i es minimitzen les diferències i els defectes.
En la ment del nadó, es creu “part de la mare”, encara no ha arribat a la conclusió de que ell i la mare són dues persones diferents. Obté tot allò que necessita. Hi ha una dependència absoluta de la mare.

2a etapa: Fase simbiòtica: Es caracteritza per una dependència mútua. Els plans es fan comptant amb l'altre, pensant en l'altre. Ens adaptem a la vida i les necessitats de la parella. Si aquesta etapa dura massa, la relació no progressa i les dues persones no poden fer res sense l'altre. És necessari en algun moment, començar a diferenciar-se. Hi pot haver una lluita de “ni amb tu ni sense tu”. Pot ser que un dels dos sigui més dependent que l'altre i llavors pateixen els dos, un per sentir-se “abandonat” i l'altre per sentir-se “lligat”.
En el nadó, hi ha un lligam molt estret amb la mare. S'estableix una comunicació mare-nen exclusiva.

3a etapa: Diferenciació: És quan es comencen a definir les diferències individuals de cadascú. Per a molts suposa una desil·lusió, és adonar-se que l'altre no és realment com jo el veia, sinó que és algú amb personalitat pròpia, amb defectes i manies, com qualsevol altra persona. Hi pot haver una sensació d'engany, de “estàs canviant”. En realitat no canviem, simplement ens mostrem com som en realitat, ens adonem de les diferències. És quan comencem a veure qui és en realitat l'altra persona, descobrim que no és “perfecte”, que és “simplement humà”. És un bon moment per progressar en la relació, per apropar-nos a la persona real, definint els nostres límits, els nostres gustos i preferències. És quan ja no cal que veiem el futbol cada diumenge amb l'altre, (que havia arribat a pensar que ens agradava molt), ni cal que sortim cada dia amb ell/ella i els seus amics.
Aquesta etapa té diferents fases que continuarem en el proper article.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada