Les crisis de parella (2)

La setmana passada vam veure les primeres etapes de la relació de parella: l’enamorament, etapa en la qual només veiem les virtuts de l’altra persona i aquesta es converteix en el centre del nostre univers, i l’etapa simbiòtica, que és una etapa de molta dependència mútua.

La tercera fase, la diferenciació, s’inicia en el moment en què descobrim veritablement a l’altra persona. Comencem a adonar-nos que l’altre és una persona amb defectes i manies, és simplement humà. I aquí és on podríem dir que comença la veritable relació de la parella.


Es comencen a treballar les diferències, tu ets tu i jo sóc jo. Es comencen a fer coses per separat, cadascú es defineix com a persona, i caldrà treballar molts temes. Aquí és important que hi hagi confiança i comunicació, que les dues persones puguin expressar com se senten. És molt important entendre que l’altre no és el meu “clon”, que té personalitat pròpia, gustos diferents als meus, possiblement també té alguna afició que jo no comparteixo, té la seva feina, els seus amics, la seva família... i això s’ha de respectar. Igualment, nosaltres tenim les nostres aficions, amistats, família, etc. Cal buscar els punts d’unió, un temps per a cadascú i un temps per a la parella. I aquest és potser un dels punts que ocasiona més conflictes en la parella: cal anar trobant un equilibri, que sigui vàlid per als dos, “un tu, un jo i un nosaltres”. La principal dificultat rau en que acostuma a haver una de les dues persones que té moltes aficions, amistats, ocupacions, etc. i l’altre té molt de temps lliure. Aquest segon potser espera que, al tenir parella, aquesta ompli els seus espais buits. L’altre espera que li deixin plenament el seu espai, i seguir fent la seva vida d’abans sense canviar res. Caldrà fer un esforç per les dues bandes: buscar altres maneres d’omplir els propis buits sense esperar que sigui la parella qui ho faci, i renunciar a una part de les aficions, etc. per trobar espais compartits amb la parella. Cal fer un esforç de maduresa, tolerància i negociació per les dues parts.

Una altra de les principals dificultats rau en la creença que hem de ser “ànimes bessones”. Hi ha persones que s’aferren a l’ideal romàntic de sentir-se eternament enamorats, “com el primer dia”. Això és irreal. Trobarem moments de connexió amb la parella, podem propiciar els moments romàntics, i està bé que ho fem, perquè son la “benzina” que necessita la parella per funcionar, però passat un temps de relació, cal que les dues persones tornin a ser individus diferenciats. En aquest sentit, les cançons romàntiques, les pel·lícules, les sèries de la televisió, etc., ens ofereixen una visió distorsionada de la parella, que cal no confondre amb la parella madura i real.

La setmana que ve continuarem veient diferents aspectes que formen part de la construcció de la parella.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada