La medicació, ens ajuda?


Sovint em trobo amb persones que em pregunten si han de prendre medicació per a la depressió o l'ansietat. També em trobo sovint amb persones que són absolutament contràries a prendre cap tipus de medicament. Els psicòlegs no fem receptes: d'això s'encarreguen els metges o els psiquiatres, que també són metges. És convenient? Ens curarà? Quins efectes secundaris té la medicació?

Hi ha diferents tipus de medicació psiquiàtrica. Les més freqüents són els antidepressius, els ansiolítics i els hipnòtics, que ajuden a dormir. Històricament, els psicòlegs han acostumat a ser bastant reticents a la medicació. Però amb els anys de pràctica, personalment he anat veient que en alguns casos pot ser una bona ajuda.

Els psicòlegs, per controlar l’ansietat, per exemple, fem servir, entre d'altres, exercicis de relaxació i respiració. Si bé són bastant eficaços, hi ha persones que estan absolutament desbordades, i és molt difícil treballar amb elles a teràpia, i també els costa molt el dia a dia, realitzar les seves tasques habituals. El mateix passa amb el decaïment de l'estat d'ànim: hi ha persones que es veuen incapaces de fer les tasques més elementals per falta de forces, de moral. En aquests casos, una medicació adequada durant un temps, ajudarà a millorar el seu estat anímic i facilitarà que la persona pugui enfrontar-se a allò que se li presenti.

La medicació per sí sola no acostuma a ser una solució. Però depèn dels casos. Si som molt conscients que estem passant per una situació puntual molt estressant (una separació, haver de cuidar d'algú molt malalt, enfrontar-se a la mort d'un familiar proper, per exemple), una medicació administrada de forma temporal ens pot ajudar a seguir endavant, mentre elaborem el dol o resolem la situació concreta.

El perill de la medicació és “repenjar-se” d'ella, pensar que, com que ja la prenem, ja en tenim prou, ja ens trobem bé, i mentrestant no fer res, no donar cap pas per solucionar els nostres problemes.

El més adient, doncs, seria iniciar un procés terapèutic en el qual prenguem consciència del nostre problema, de les nostres carències, necessitats, etc., i enfrontar-nos a elles, amb o sense suport d'una medicació, que sempre haurà d'anar supervisada per un metge o psiquiatra, amb l'objectiu de deixar de prendre-la tan aviat com sigui possible.

Cal tenir en compte que els ansiolítics i els antidepressius, així com altres medicaments psiquiàtrics, no funcionen igual que un analgèsic; és a dir: No m'ho haig de prendre quan “em calgui”, perquè aquesta és una medicació continuada. Al prendre-la cada dia, s'estabilitzen els nivells bioquímics a la sang. No s'ha de prendre i deixar segons com em trobi cada dia, perquè desestabilitzem l'organisme. En tot cas, si pensem que ja no ens fa falta, ho hem de dir al metge, que ens pautarà la manera d'anar-ho deixant, perquè tampoc és convenient deixar-ho de cop. El metge el que vol és que estiguem bé i que no haguem de prendre més medicació de la necessària. Però som nosaltres mateixos qui sabem com ens trobem, si estem millor, si podem deixar-ho. És per això que hem de confiar en el nostre metge o psiquiatra i dir-li que volem deixar la medicació, i en cap cas deixar-la sense més ni més.

També ens pot ajudar la medicina natural i la homeopatia, si comptem amb un bon professional que ens aconselli.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada