Tècniques de modificació de la conducta

Ivan Petrovich Pavlov, Rússia 1849-1936, metge, fisiòleg i premi Nobel de medicina i fisiologia 1904, va descobrir i elaborar la teoria del condicionament clàssic.

Va observar, amb uns gossos, que si se'ls posava menjar al davant, tenien una resposta fisiològica de salivació i segregació de sucs gàstrics abans de provar el menjar. Va anar un pas més enllà, i va fer sonar una campana just abans de mostrar-los el menjar. Al cap d'uns quants cops, els gossos salivaven en sentir el so de la campana, sense ni tan sols haver vist el menjar. Així doncs, una resposta incondicionada (automàtica) com és salivar veient el menjar, aquesta pot quedar condicionada per un estímul neutre com pot ser una campana.

A partir d'aquí, s'extreu la teoria del condicionament clàssic: es pot obtenir una resposta determinada associant un estímul incondicionat a un altre de condicionat.

Burrhus Frederick Skinner, USA 1904-1990, va ampliar la teoria de Pavlov i d’altres, i va crear el conductisme operant: es pot modificar qualsevol conducta mitjançant el reforç positiu, el reforç negatiu i el càstig. Si bé això en principi és cert, el problema és quan es pretén aplicar aquest sistema com a teràpia , per a qualsevol conducta humana. Amb els animals funciona molt bé el sistema de reforç positiu i premi, per ensinistrament, per exemple, i també funciona en conductes humanes com deixar de fumar, insomni, establiment d'hàbits, etc. Però les crítiques cap a aquest mètode sorgeixen quan es pretén aplicar a qualsevol conducta.

Què és el conductisme?
També anomenades “tècniques de modificació de la conducta”, es fonamenten en els estudis de Pavlov i altres investigadors com Skinner. Proposa que totes les nostres conductes estan programades en forma d’estímul-resposta. Mitjançant la utilització de reforços o “premis” es pot modificar qualsevol conducta. El tractament consisteix en delimitar la conducta a canviar i establir uns barems per a obtenir premis.
Aquestes tècniques es segueixen utilitzant, sobretot a nivell institucional, perquè són tractaments molt ràpids i de baix cost, al contrari de la psicoanàlisi o altres teràpies. Es fan servir per deixar de fumar, seguir una dieta, o aconseguir qualsevol meta concreta. El seu inconvenient és que no busquen les causes ni s’ocupen de la persona com a conjunt. Es tracta la conducta, no la persona. No contempla les emocions ni els pensaments.

Les teràpies conductistes han evolucionat cap al que es coneix com a cognitivisme, que veurem la propera setmana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada